Udestueskolen – Anvendelse

3 – Anvendelse af udestuen

Ekstra stue eller om sommeren en veranda

– Hvordan vil udestuen blive brugt?

Når du har tænkt på placering og stil i din udestue, er det tid til at vælge, hvad du vil bruge til vægge, gulve og lofter. Et vigtigt valg, der også relateret til, hvordan du agter at bruge din udestue, og hvordan dit hus ser ud.

Vil du anvende udestuen som et ekstra rum om vinteren? Eller ønsker du bare at få beskyttelse mod myg, regn og småkølige aftener om sommeren?

Svaret på disse spørgsmål vil afgøre, hvor godt isoleret udestuen bør være. Og derfor, hvad det vil koste. En vinterhave(isoleret udestue) er dyrere end en ikke-isoleret udestue, men til gengæld kan du fejre både midsommer og jul i den.

Få hjælp til de spørgsmål, der skal besvares, for at vælge det rigtige:

1. Hvad er den vigtigste årsag, til at du ønsker en udestue?
2. Hvor meget må det koste?
3. Hvor meget arbejde, er du villige til, at gøre selv?
4. Hvad er det bedste sted for et udendørs rum, i henhold til brugsanvisningen, sol, funktion, bygningsreglementer og udseende?
5. Hvordan er grunden, der hvor vi ønsker at bygge?
6. Skal din udestue bare forlænge sommeren eller vil du bruge den året rundt?
7. Ønsker du den bærende konstruktion i træ eller aluminium?
8. Skal taget lade lyset komme ind eller være dækket?
9. Hvilken type gulvbelægning ønsker du?
10. Skal du have særligt udstyr eller møbler, såsom brændeovn, gulvvarme, rindende vand eller planter?
11. Hvornår ønsker du, at din vinterhave skal være færdig? (Husk at regne med den tid, hvor kommunen behandler ansøgningen om byggetilladelse.)

Forlænget sommer

Hvis du bare vil have en udestue, der forlænger sommeren, er det nok aluminiumsprofiler med enkeltglas. (I vores udestuer, fx Elegance Træ og Alu Single.) Gulvet skal ikke isoleres (men vær opmærksom på, at et isoleret gulv mindsker kondensdannelsen.)

Fra tidligt forår til sent efterår

Ønsker du en endnu længere sæson i din udestue, skal du vælge en termorude med energiglas – et specielt glas, der virkelig udvide din udestue sæson. Energibelægning forårsager at den varme solenergi kommer ind i gennem glasset, men ikke så let kommer ud igen.

Nydelse i næsten alle vejrforhold

Vil du have en bedre isoleret udestue til at beskytte mere, fra den forjættende forårssolen, indtil sneen er næsten på højkant, har du brug for et alternativ, hvor der ikke kun er Energibelægning på termoruderne, men også er termisk brudte profiler i døre og vinduer.

Vinterhaven året rundt

Hvis du planlægger at nyde al slags vejr, året rundt, er du nødt til at bygge en vinterhave. Her kan du fejre både Sankt Hans og jul. Du bør vælge et godt isoleret glas med energibelægning og profiler med stort termisk brud, god isoleringsevne.
Når man bygger en vinterhave, er det godt med støbt bund, og måske endda varmeflader for et behageligt klima året rundt.