Udestueskolen – Skelettet

9 – Skelettet

Skelettet vil holde, uanset hvad du ønsker

Udestue rammer er normalt af lamineret træ eller aluminium. Aluminium kræver ingen vedligeholdelse, i modsætning lamineret træ – som på den anden side er holdbar og smukt. Til gengæld må det på det kraftigste frarådes at anvende almindeligt tømmer, spærtræ eller trykimprægneret tømmer. Da dette uundgåeligt vil kaste sig. Det vil sige det vil vrid sig skævt og dermed skabe problemer med utætte tage og facader til følge.

Vil du have en god ramme af høj kvalitet, være også forsigtig her, du ved, at det endelige resultat af din udestue skal være godt. Når det drejer sig tid til at installere din terrasse partier og vinterhave vinduer er du glad for at du brugte lidt tid på at få kroppen i både fast og lige. Når kroppen skal fastgøres, skal du have to personer.

Limtræ er det mest almindelige materiale til bærende konstruktioner og har mange fordele. Det er formstabilt, isolerende og kan håndtere ekstreme temperaturforskelle, som opstår i en udestue. Det er også meget let i forhold til dets bæreevne og er nemt at arbejde med for gør det selv folket, og kan forarbejdes både med håndværktøj og el-værktøj. Det giver også lave samlede omkostninger, sammenlignet med andre materialer.

Der er flere valgmuligheder, når det drejer sig om modeller og form af bygningen. For at gøre det nemt for dig, har DU NORD valgt at udestuer i limtræ. Disse er altid færdigskårede fra vores side og skal kun samles, lidt lige som et puslespil. For dem, der foretrækker at tilpasse rammen selv, har vi også et godt udvalg af bjælker, stolper og meget mere.

Husk at behandle alle træflader omhyggeligt inden samling, selv dem, der ikke er synlige eller tilgængelige efter installation (fx stolpeender). Overflader skal først behandles med basisolie eller grunder mod råd og svamp og derpå slutmaling.

Laver du selv konstruktionen, så husk at lav åbninger lidt større end bredden af de partier du skal montere. Det er bedst at tilføje 5-10 mm ud over partiets dimensioner i bredde og højde for at få ekstra margener. Millimeterne kan være nødvendige, hvis en stolpe ender med at stå lidt forkert under installationen. Træ er også et levende materiale, der bevæger sig lidt med alderen.

Det er også muligt, at fundamentet sætter sig lidt. Så hvis der er en margin i konstruktion, kan delene let justeres. Afstanden mellem stolpe og partiets ramme skal forsegles med elastiske tætningsmidler (silikone) eller lister.

Glem ikke, at din udestue har brug for ventilation. Et lille vindue eller et skoddeelement med ventilationsluge er en god løsning. Alternativt kan der etableres mekanisk ventilation.